• Kategori: Multesåpe

Nyheter

Merker

Multesåpe

En såpe fra Alveland som har vakt oppsikt landet over, med fruktkjøtt, saft og stein fra multebær. Såpen har en deilig duft av bergamott. Steinene gir en lett skrubbeffekt.
Multebær: (Rubus chamaemorus) Tilhører faktisk rosefamilien. Blomstene er enkjønnete og sitter da på enten en han- eller en hunblomst. Andøymultene begynner å blomstre i juni-juli, med store hvite blomster som oftest sitter alene. Plukkingen foregår fra slutten av juli og begynnelsen av august.

I folkemedisinen har molter i uminnelige tider vært brukt mot skjørbuk. Selv om man i gamle dager ikke kjente til vitamin C og dets virkning, visste folk at hvis man spiste molte kunne man unngå å bli angrepet av skjørbuk. Sjøfolkene hadde gjerne med seg noen tønner molte når de skulle foreta lange seilaser. Den er også blitt brukt som omslag for å lege betennelser og sår.

I 1766 nevner biskop Gunnerus at folk i Nordland drakk saft av molter tilsatt litt vin eller sprit for å «drive ut svette», antagelig mest som et middel mot forkjølelse. Blant indianerstammer i Nord-Amerika er det kjent at et avkok av roten av molteplanten har blitt brukt som «kvinnemedisin» ved vanskelige fødsler. Avkok av roten og stenglene skal videre ha vært anvendt av ufruktbare kvinner som forsøker å bli gravide. Roten er også brukt i behandling av hoste, feber og tæring (tuberkulose).

Multesåpe er laget av:
Olivenolje, kokosolje, palmeolje, multebær fra Andmyran, shea-smør, kakaosmør, eterisk olje av bergamott, rosmarinekstrakt.
Tilgjengelighet: På Lager
Pris: NOK 80
stk